Na co zwrócić uwagę, planując zabudowę kuchni?

13 czerwca 2022

Kuchnia musi być przede wszystkim wygodna w użytkowaniu, jednak nie bez znaczenia jest również jej estetyka. W niej przygotowuje się bowiem posiłki, a na doznania smakowe osób je spożywających ma wpływ – obok umiejętności kucharza, receptury potraw oraz jakości użytych składników – także wygląd tego miejsca.

Planując rozmieszczenie oraz rodzaj, wielkość i kolorystykę kuchennych mebli i urządzeń, trzeba kierować się – oprócz gustu i upodobań domowników – także wielkością i kształtem kuchni oraz ilością docierającego do niej naturalnego światła.

Meble i sprzęt

Planując liczbę, wielkość i rozmieszczenie szafek w kuchni (Rys. 1), należy pamiętać o zachowaniu w niej stref funkcjonalnych i wygodnej komunikacji. Dotyczy to zarówno szafek stojących na podłodze, jak tych, które zamierzamy powiesić na ścianach.

Zobacz: Jak funkcjonalnie rozplanować kuchnię?

Planując liczbę półek w szafkach i odległości między nimi oraz głębokość szuflad, dobrze jest ustalić, co się w nich ma znaleźć. Najważniejsze, żeby rzeczy, których używamy najczęściej, były w zasięgu rąk, gdyż częste schylanie lub wspinanie się po nie tylko niepotrzebnie obciążałoby nasz kręgosłup.

Mając to na uwadze, rozważmy co może lub powinno się znaleźć w szafkach narożnych lub typu cargo, a z czego najwygodniej będzie nam korzystać, gdy zostanie umieszczone w szufladach (Rys. 2).

Rys. DOMATERIA
Rys. 1 – Także w obszernej kuchni, podczas planowania liczby, rodzaju i rozmieszczenia szafek, nie należy zapominać o zachowaniu stref funkcjonalnych
Rys. DOMATERIA
Rys. 2 – Dostęp do akcesoriów kuchennych będzie dużo łatwiejszy, jeśli zdecydujemy się na zrobienie szuflad w głębokich, stojących na podłodze szafkach

Planując usytuowanie płyty grzewczej lub kuchenki gazowej, zadbajmy o to, by obok niej znalazł się odpowiednio szeroki blat do przygotowywania potraw. Podobnie jest z piekarnikiem – gdy zostanie zamontowany powyżej blatu, będzie można z niego korzystać bez schylania się. Mniejsze będzie też wtedy ryzyko, że małe dziecko może się o niego oparzyć.

Blaty

Przynajmniej jeden blat w kuchni powinien być przeznaczony do wygodnego przygotowywania potraw – nie tylko tych, które są potem poddawane obróbce termicznej. Najlepiej, żeby znajdował się on między zlewozmywakiem a płytą grzejną lub kuchenką gazową (Rys. 3 i 4) i miał co najmniej 60 cm szerokości (a naprawdę wygodny – 90 cm).

Rys. DOMATERIA
Rys. 3 – Szczególnie w małej kuchni trzeba zadbać o wygospodarowanie możliwie dużego blatu między płytą grzejną i zlewozmywakiem
Rys. DOMATERIA
Rys. 4 – Nawet w kuchniach z dużą ilością blatów potrzebne jest miejsce do przygotowywania potraw, usytuowane pomiędzy kuchenką i zlewem

Blat roboczy powinien znajdować się na wysokości 89-91 cm, gdy będziemy przy nim pracować na stojąco. Jeśli jednak podczas prac kuchennych chcielibyśmy siedzieć, a także wykorzystać blat do spożywania posiłków, to trzeba go zrobić w odległości 70-75 cm od podłogi.

Najlepsze, najtrwalsze, ale i stosunkowo drogie są blaty kamienne, zazwyczaj granitowe (Fot. 1). W kuchniach nie stosuje się blatów z marmuru, które czasem trafiają się w łazienkach, gdyż może je uszkodzić nawet pozostawiony na nich plasterek cytryny.

Fot. 1 – Granitowy blat jest nie tylko bardzo trwały, ale i odporny na różnego rodzaju uszkodzenia

Podobne cechy do granitowych mają blaty kwarcogranitowe, produkowane na bazie naturalnych kwarców. Trwałe i bardzo estetyczne są również blaty konglomeratowe.

Jednak najczęściej spotykane, niedrogie, w miarę trwałe i odporne są blaty z płyty laminowanej, dostępne obecnie w olbrzymiej ilości wzorów i kolorów. Podczas montażu takich blatów trzeba jednak zadać o odpowiednie zabezpieczenie przed wilgocią tych ich krawędzi, które były przycinane.

Popularne ostatnio blaty z drewna klejonego są piękne i naturalne, ale niezbyt odporne na plamy i uszkodzenia mechaniczne, a ponadto wymagają stałej pielęgnacji i konserwacji.

Dostępne są również blaty ze szkła i metalu, chociaż zasadność ich zastosowania w domowej kuchni jest sprawą dyskusyjną.

Meble kuchenne

Wybierając meble, a także firmę, która je wykona, jeśli mają być zrobione na indywidualne zamówienie, warto zwrócić uwagę na kilka elementów.

Rodzaj płyt korpusowych. Korpusy mebli kuchennych powinny być wykonane z dobrej jakości płyty meblowej (gęstej, zwartej, o zmniejszonej emisji formaldehydu, pokrytej odpowiednio trwałym laminatem), a ich krawędzie wykończone – równo i estetycznie – trwałym obrzeżem ABS (a nie papierem!).

Rodzaj i wykończenie frontów. Najtrwalsze są fronty z drewna oraz z płyt MDF – lakierowanych, fornirowanych lub laminowanych, z odpowiednio wykończonymi krawędziami. Pod względem estetycznym i cenowym są one bardzo zróżnicowane.

Uwaga! Należy pamiętać, że zarówno fornir, jak i naturalne drewno zmieniają z czasem kolor pod wpływem światła. Stosuje się wprawdzie lakiery z filtrami UV, które nieco spowalniają to zjawisko, jednak całkowite jego wyeliminowanie nie jest możliwe. Trzeba zaznaczyć, że jest to proces naturalny i dający wyglądowi drewna dodatkowy walor.

System prowadnic szufladowych. Najwygodniejszy jest system pełnego wysuwu (szufladę daje się wysunąć w całości) z cichym domykaniem. Warto wybrać takie, na które producenci dają dożywotnią gwarancję.

Rodzaj i jakość zawiasów. Warto, by zawiasy były montowane na click, gdyż daje to możliwość zdjęcia frontu szafki bez użycia narzędzi. Dobrze też, by miały hamulec, zapewniający ciche zamykanie frontu.

Montaż mebli. Bardzo ważnym elementem, mającym bezpośredni wpływ na trwałość i wygląd zabudowy kuchni, jest montaż mebli. Musi być on wykonany starannie i dokładnie, a wszystkie elementy zabudowy odpowiednio wypoziomowane i spasowane. Ważne też, by blat był zabezpieczony przed wilgocią, zwłaszcza w miejscu łączenia oraz montażu zlewu i płyty grzejnej.

Kolorystyka i styl kuchni

Wybór stylu i kolorystyki jest oczywiście sprawą indywidualnych upodobań. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że ciemne kolory zmniejszają pomieszczenie, podczas gdy jasne go powiększają. Dlatego zastosowanie na przykład ciemnej glazury w wąskiej i długiej kuchni sprawi, że wyda się ona jeszcze węższa. Podobny efekt dadzą bardzo ciemne meble w małej, zamkniętej kuchni.

Do małych pomieszczeń nieodpowiednie są też duże wzory, zwłaszcza w ciemnych kolorach (jeżeli już, to w połączeniu z jasnymi). Należy też być ostrożnym z używaniem w kuchni bardzo dużych płytek podłogowych i ściennych, gdyż przeważnie nie wyglądają korzystnie.

Efektowne, ale trudne jest łączenie w wystroju różnych stylów (eklektyzm), dlatego warto się na to decydować tylko wtedy, gdy mamy odpowiednie doświadczenie i wyczucie artystyczne (lub możemy liczyć na pomoc dobrego projektanta wnętrz). Różniące się od siebie elementy wystroju powinny się wzajemnie podkreślać i uzupełniać, a nie przytłaczać wnętrza. Pamiętajmy, że nadmiar i przesyt są wrogami dobrych projektów.

Tekst: Dominika Chybowska

Zobacz także
Główną funkcją ścian nośnych – zarówno zewnętrznych, jak i wewnętrznych – jest bezpieczne przeniesienie...
Kiedyś ciepło do każdego ze znajdujących się w mieszkaniu kaloryferów było dostarczane grawitacyjnie dwiema...
W Polsce domy z reguły ociepla się od zewnątrz. Jest tak zapewne dlatego, że w naszych warunkach...
Pod względem izolacyjności termicznej obecnie produkowane okna mają dużo lepsze parametry niż kiedyś. Dotyczy to...