Grillowanie w gronie rodziny lub przyjaciół to sposób na udane popołudnie, a zarazem okazja, by zjeść coś smacznego. Wbrew pozorom sztuki grillowania wcale nie tak trudno się nauczyć, choć oczywiście trzeba się do tego dobrze przygotować. Oto krótki poradnik dla początkujących.
Jaki sprzęt wybrać?
Nie ma grillowania bez odpowiedniego urządzenia. Do wyboru mamy wiele modeli, przy czym to, jaki finalnie zakupimy, zależy od wielu czynników. Najważniejszym jest budżet, jakim dysponujemy. W sklepie internetowym https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/grille znajdziemy interesujące oferty dopasowane do naszych potrzeb.
Poza kwestią finansową skupiamy się również na przestrzeni, jaką dysponujemy w ogrodzie. Niektóre grille nie zajmują dużo miejsca, podczas gdy inne wymagają znacznie większego zaplecza. Największą popularnością wciąż cieszą się grille węglowe, które kupić można na: https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/grille/grille-weglowe. Dzięki tego typu urządzeniom uzyskamy doskonały, niepowtarzalny smak potraw. Nie zajmują wiele miejsca i są stosunkowo tanie w eksploatacji.
Nieco droższe są natomiast grille gazowe, ale ich ogromną zaletą jest łatwość obsługi. Możemy także zdecydować się na grill elektryczny, który nie zajmuje dużo miejsca, a dodatkowo niektóre urządzenia są mobilne – łatwe do przewożenia.
Co jeszcze będzie potrzebne do grillowania?
Jeśli dysponujemy już odpowiednim sprzętem, od razu zakupmy środki służące do czyszczenia grilla. Będą one potrzebne jeszcze zanim zaprosimy znajomych lub rodzinę na popołudniową ucztę. Ponadto będziemy ich używać po każdym grillowaniu. Będą nam też potrzebne szczypce, łopatka, termometr do mięsa czy stolik boczny, który ułatwi serwowanie dań. Wymienione akcesoria to tak naprawdę baza grillowania – z czasem sami ocenimy, co jeszcze może się przydać. Oczywiście, niezbędny jest też opał, jeśli dysponujemy grillem węglowym albo paleniskiem ogrodowym, takim jak jednym z dostępnych w sklepie internetowym https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/grille/paleniska-ogrodowe.
Gdzie ustawić grilla i jak grillować bezpiecznie?
Kolejnym ważnym zagadnieniem jest ustawienie sprzętu do grillowania. Powinien on stać na stabilnej i płaskiej powierzchni. Dobrze, aby nie znajdował się blisko drzew, krzewów czy grządek. Nie umieszczajmy go w pobliżu materiałów łatwopalnych, na przykład parasoli ogrodowych. Wiele wątpliwości budzi kwestia grillowania na balkonie – nie jest to jednak zabronione, o ile urządzenie nie generuje dymu. Ponadto musimy upewnić się, czy regulamin budynku nie zabrania rozpalania grilla na terenie balkonu.
Co można położyć na ruszcie?
Jednym z najchętniej wybieranych produktów na grilla jest mięso. Karkówka, skrzydełka czy grillowana pierś z kurczaka smakują wybornie, ale menu warto uzupełnić o warzywa. Do grillowania nadaje się praktycznie każde warzywo – wiele zależy od tego, jak dokładnie je przyrządzimy. Pamiętajmy jednak, że o ile mięso trzeba grillować dłużej, o tyle warzywa przygotowuje się w kilka minut. Niektórzy chętnie serwują też owoce z grilla, w tym banany, melony czy arbuzy. Na początek lepiej skupić się na kilku produktach, które nauczymy się odpowiednio grillować. Z czasem możemy pomyśleć o innych składnikach, które sprawią, że każdy grill będzie zupełnie nową przygodą smakową.
Materiał promocyjny MEDIAEXPERT