Podczas gotowania i smażenia w kuchni powstają różne zapachy. Aby je wyeliminować, stosuje się okapy kuchenne. Urządzenia tego typu nie tylko oczyszczają powietrze, ale także odprowadzają nadmiar wilgoci, co jest o tyle ważne, że może ona uszkadzać meble i przyczyniać się do rozwoju pleśni. Okapy dzielą się na dwa podstawowe rodzaje: na te z wyciągiem oraz pochłaniacze. Co warto o nich wiedzieć?

Czym jest i jak działa pochłaniacz zapachów w kuchni?
Okapy z wyciągiem i pochłaniacze pełnią podobną funkcję. Różnią się jednak sposobem działania, ponadto ich montaż przebiega inaczej. Decyzja o tym, który okap wybrać, zależy głównie od tego, czy w danym budynku można podłączyć urządzenie do instalacji wentylacyjnej.
Pochłaniacz to okap, który pracuje w trybie zamkniętym. Ma specjalne filtry. Zasysa, a następnie oczyszcza powietrze za ich pomocą. Pochłaniacze można montować w budynkach wyposażonych w jeden komin wentylacyjny, a zatem tam, gdzie nie da się zainstalować okapu z wyciągiem. Bez wątpienia dużą zaletą pochłaniaczy jest fakt, że można je stosować w domach jednorodzinnych i blokach ze wspólnym przewodem wentylacyjnym. Wystarczy jedynie dostęp do energii elektrycznej niezbędnej do zasilania urządzenia.
Filtry wykorzystywane w pochłaniaczach mogą być stałe lub wymienne. Te pierwsze są trwalsze, mają postać siatki wykonanej z aluminium lub stali, którą należy regularnie czyścić. Filtry wymiennie to modele węglowe lub flizelinowe. Węglowe cechują się zdecydowanie dłuższą żywotnością (jeśli są dobrej jakości, wystarczy wymieniać je raz w roku, jeżeli nie – nawet kilkukrotnie w ciągu roku).
Zalety kuchennych pochłaniaczy zapachów:
- kosztują mniej niż okapy z wyciągiem;
- można je montować w budynkach z jednym kominem wentylacyjnym;
- niwelują nieprzyjemne zapachy;
- osuszają powietrze;
- cechują się estetycznym wyglądem.
Pochłaniacze wymagają częstszej konserwacji niż okapy kuchenne z wyciągiem. Filtry – z reguły węglowe – trzeba regularnie wymieniać, co wiąże się z dodatkowymi kosztami. Zaniedbania w tym zakresie mogą obniżyć wydajność urządzenia, a nawet doprowadzić do jego awarii. Warto też wiedzieć o tym, że pochłaniacze są mniej efektywne i na ogół głośniejsze niż okapy z wyciągiem.
Wady kuchennych pochłaniaczy zapachów:
- są nawet kilkukrotnie mniej wydajne niż okapy z wyciągiem;
- są droższe w eksploatacji (konieczność wymieniania filtrów);
- nie chłodzą kuchni;
- trzeba je regularnie konserwować;
- pracują głośniej niż modele z wyciągiem.

Czym jest i jak działa okap kuchenny z wyciągiem?
Pod względem wydajności, lepszy jest okap kuchenny z wyciągiem, który pracuje nawet 4-krotnie efektywniej niż pochłaniacz. Kluczową kwestią jest praca w obiegu otwartym. Urządzenie tego typu powinno być podłączone do osobnego kanału wywiewnego (najczęściej do przewodu kominowego), by nieprzyjemne zapachy z kuchni trafiały na zewnątrz. Właściwie zamontowany okap kuchenny z wyciągiem oczyszcza też powietrze z kurzu, roztoczy oraz innych drobnoustrojów, pochłania parę powstającą podczas gotowania, a tym samym – obniża poziom wilgotności. Jednocześnie taki okap chłodzi wnętrze kuchni (usuwa ciepło powstające podczas gotowania, smażenia itp.). Przekłada się to na większy komfort pracy.
Niestety, okapu z wyciągiem nie można zamontować w każdym budynku. Rura wychodząca z urządzenia powinna być doprowadzona do niezależnego kanału, dlatego budynek musi mieć więcej niż jeden kanał wentylacyjny. Jeśli okap zostanie podłączony do jedynego kanału, w kuchni może dochodzić do niekorzystnych wahań ciśnienia. Jeżeli w budynku zastosowano wentylację grawitacyjną (np. z nawiewnikami), wówczas należy zamontować podwójną kratkę wentylacyjną i podłączyć rurę okapu do górnej części kratki. Ewentualnie rurę okapu da się wyprowadzić na zewnątrz, przez ścianę. Urządzeń tego typu nie można instalować w blokach i domach jednorodzinnych, w których do kanału wentylacyjnego jest podłączonych kilka mieszkań.
Ze względu na większą wydajność, okapy z wyciągiem są droższe od pochłaniaczy. Za to ich eksploatacja kosztuje mniej. Wprawdzie okapy z wyciągiem można wyposażyć w filtr węglowy, ale nie jest to konieczne. Co więcej, okap z filtrem pracuje głośniej.
Zalety okapów kuchennych z wyciągiem:
- są wydajne;
- ich eksploatacja kosztuje mniej (nie trzeba wymieniać filtrów węglowych);
- oczyszczają powietrze z kurzu, roztoczy oraz innych drobnoustrojów;
- usuwają nieprzyjemne zapachy;
- osuszają powietrze w kuchni;
- ciszej pracują;
- chłodzą kuchnię.
Wady okapów kuchennych z wyciągiem:
- są droższe niż pochłaniacze;
- najlepiej jest je montować w budynkach wyposażonych w osobny kanał wentylacyjny (w innych można to zrobić tylko pod pewnymi warunkami).

Okap z wyciągiem czy pochłaniacz kuchenny – co wybrać?
Wybór optymalnego rozwiązania – pochłaniacza lub okapu z wyciągiem – to kwestia indywidualna. Zależy ona nie tylko od potrzeb użytkownika, lecz także uwarunkowań technicznych. W budynkach wyposażonych w jeden kanał wentylacyjny lepiej zamontować pochłaniacz. Sprawdzi się on również w domach pasywnych, ponieważ nie przyczynia się do strat ciepła i zużywa niewiele energii.
Z drugiej strony, okap kuchenny z wyciągiem jest zauważalnie wydajniejszy. Dlatego, jeśli da się go zamontować w danej kuchni – warto to zrobić. Nawet jeśli budynek wyposażono w rekuperację.
Materiał promocyjny Leroy Merlin