Co jest lepsze – okap kuchenny czy pochłaniacz?
22 lutego 2023

Podczas gotowania i smażenia w kuchni powstają różne zapachy. Aby je wyeliminować, stosuje się okapy kuchenne. Urządzenia tego typu nie tylko oczyszczają powietrze, ale także odprowadzają nadmiar wilgoci, co jest o tyle ważne, że może ona uszkadzać meble i przyczyniać się do rozwoju pleśni. Okapy dzielą się na dwa podstawowe rodzaje: na te z wyciągiem oraz pochłaniacze. Co warto o nich wiedzieć?

Czym jest i jak działa pochłaniacz zapachów w kuchni?

Okapy z wyciągiem i pochłaniacze pełnią podobną funkcję. Różnią się jednak sposobem działania, ponadto ich montaż przebiega inaczej. Decyzja o tym, który okap wybrać, zależy głównie od tego, czy w danym budynku można podłączyć urządzenie do instalacji wentylacyjnej.

Pochłaniacz to okap, który pracuje w trybie zamkniętym. Ma specjalne filtry. Zasysa, a następnie oczyszcza powietrze za ich pomocą. Pochłaniacze można montować w budynkach wyposażonych w jeden komin wentylacyjny, a zatem tam, gdzie nie da się zainstalować okapu z wyciągiem. Bez wątpienia dużą zaletą pochłaniaczy jest fakt, że można je stosować w domach jednorodzinnych i blokach ze wspólnym przewodem wentylacyjnym. Wystarczy jedynie dostęp do energii elektrycznej niezbędnej do zasilania urządzenia.

Filtry wykorzystywane w pochłaniaczach mogą być stałe lub wymienne. Te pierwsze są trwalsze, mają postać siatki wykonanej z aluminium lub stali, którą należy regularnie czyścić. Filtry wymiennie to modele węglowe lub flizelinowe. Węglowe cechują się zdecydowanie dłuższą żywotnością (jeśli są dobrej jakości, wystarczy wymieniać je raz w roku, jeżeli nie – nawet kilkukrotnie w ciągu roku).

Zalety kuchennych pochłaniaczy zapachów:

  • kosztują mniej niż okapy z wyciągiem;
  • można je montować w budynkach z jednym kominem wentylacyjnym;
  • niwelują nieprzyjemne zapachy;
  • osuszają powietrze;
  • cechują się estetycznym wyglądem.

Pochłaniacze wymagają częstszej konserwacji niż okapy kuchenne z wyciągiem. Filtry – z reguły węglowe – trzeba regularnie wymieniać, co wiąże się z dodatkowymi kosztami. Zaniedbania w tym zakresie mogą obniżyć wydajność urządzenia, a nawet doprowadzić do jego awarii. Warto też wiedzieć o tym, że pochłaniacze są mniej efektywne i na ogół głośniejsze niż okapy z wyciągiem.

Wady kuchennych pochłaniaczy zapachów:

  • są nawet kilkukrotnie mniej wydajne niż okapy z wyciągiem;
  • są droższe w eksploatacji (konieczność wymieniania filtrów);
  • nie chłodzą kuchni;
  • trzeba je regularnie konserwować;
  • pracują głośniej niż modele z wyciągiem.

Czym jest i jak działa okap kuchenny z wyciągiem?

Pod względem wydajności, lepszy jest okap kuchenny z wyciągiem, który pracuje nawet 4-krotnie efektywniej niż pochłaniacz. Kluczową kwestią jest praca w obiegu otwartym. Urządzenie tego typu powinno być podłączone do osobnego kanału wywiewnego (najczęściej do przewodu kominowego), by nieprzyjemne zapachy z kuchni trafiały na zewnątrz. Właściwie zamontowany okap kuchenny z wyciągiem oczyszcza też powietrze z kurzu, roztoczy oraz innych drobnoustrojów, pochłania parę powstającą podczas gotowania, a tym samym – obniża poziom wilgotności. Jednocześnie taki okap chłodzi wnętrze kuchni (usuwa ciepło powstające podczas gotowania, smażenia itp.). Przekłada się to na większy komfort pracy.

Niestety, okapu z wyciągiem nie można zamontować w każdym budynku. Rura wychodząca z urządzenia powinna być doprowadzona do niezależnego kanału, dlatego budynek musi mieć więcej niż jeden kanał wentylacyjny. Jeśli okap zostanie podłączony do jedynego kanału, w kuchni może dochodzić do niekorzystnych wahań ciśnienia. Jeżeli w budynku zastosowano wentylację grawitacyjną (np. z nawiewnikami), wówczas należy zamontować podwójną kratkę wentylacyjną i podłączyć rurę okapu do górnej części kratki. Ewentualnie rurę okapu da się wyprowadzić na zewnątrz, przez ścianę. Urządzeń tego typu nie można instalować w blokach i domach jednorodzinnych, w których do kanału wentylacyjnego jest podłączonych kilka mieszkań.

Ze względu na większą wydajność, okapy z wyciągiem są droższe od pochłaniaczy. Za to ich eksploatacja kosztuje mniej. Wprawdzie okapy z wyciągiem można wyposażyć w filtr węglowy, ale nie jest to konieczne. Co więcej, okap z filtrem pracuje głośniej.

Zalety okapów kuchennych z wyciągiem:

  • są wydajne;
  • ich eksploatacja kosztuje mniej (nie trzeba wymieniać filtrów węglowych);
  • oczyszczają powietrze z kurzu, roztoczy oraz innych drobnoustrojów;
  • usuwają nieprzyjemne zapachy;
  • osuszają powietrze w kuchni;
  • ciszej pracują;
  • chłodzą kuchnię.

Wady okapów kuchennych z wyciągiem:

  • są droższe niż pochłaniacze;
  • najlepiej jest je montować w budynkach wyposażonych w osobny kanał wentylacyjny (w innych można to zrobić tylko pod pewnymi warunkami).

Okap z wyciągiem czy pochłaniacz kuchenny – co wybrać?

Wybór optymalnego rozwiązania – pochłaniacza lub okapu z wyciągiem – to kwestia indywidualna. Zależy ona nie tylko od potrzeb użytkownika, lecz także uwarunkowań technicznych. W budynkach wyposażonych w jeden kanał wentylacyjny lepiej zamontować pochłaniacz. Sprawdzi się on również w domach pasywnych, ponieważ nie przyczynia się do strat ciepła i zużywa niewiele energii.

Z drugiej strony, okap kuchenny z wyciągiem jest zauważalnie wydajniejszy. Dlatego, jeśli da się go zamontować w danej kuchni – warto to zrobić. Nawet jeśli budynek wyposażono w rekuperację.

Materiał promocyjny Leroy Merlin

Zobacz także
W betonie zwykłym, który jest jednym z najbardziej popularnych materiałów budowlanych, kruszywem najczęściej...
Fot. CREATON Polska
Dachówka cementowa z racji swojej wysokiej trwałości, atrakcyjnej ceny oraz bardzo wysokiej jakości pozostaje...
Pompy ciepła to obecnie najbardziej ekonomiczne urządzenia grzewcze, zasilane przede wszystkim darmową energią...
Suszenie ubrań jeszcze nigdy nie było tak łatwe i energooszczędne, jak dziś. Jeżeli jeszcze nie posiadacie w...