Jaką kuchnię wybrać – gazową, ceramiczną czy indukcyjną?

Gaz jest wygodnym i wciąż – mimo wszystko – stosunkowo tanim źródłem ciepła. Jeśli więc w pobliżu domu mamy dostęp do sieci gazowej, warto go wykorzystać do ogrzewania domu i przygotowania ciepłej wody.

Na tym jednak najlepiej poprzestać i nie rozszerzać jego zastosowań na kuchnię. Tradycyjna kuchenka gazowa nie jest bowiem z wielu powodów godna polecenia. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest płyta indukcyjna, a w drugiej kolejności – ceramiczna.

KUCHNIE GAZOWE

Już pierwszy argument „przeciw” powinien wystarczyć: gaz jest po prostu niebezpieczny. Media co i raz nam o tym przypominają, donosząc o kolejnych ofiarach nieszczelnych instalacjach gazowych. Ktoś powie: No tak, ale to znaczy, że dla bezpieczeństwa powinniśmy zrezygnować nie tylko z kuchenek gazowych, ale także z montażu w domu kotłów grzewczych na gaz.
Tymczasem różnica w instalacji i eksploatacji obu tych urządzeń jest bardzo duża. Do kotła gaz doprowadzany jest z zewnątrz krótkim przewodem, a po podłączeniu nikt przy tym nie manipuluje. Sam kocioł też ma wiele zabezpieczeń, uniemożliwiających niekontrolowany wypływ gazu.
Tymczasem do kuchenki gaz trzeba prowadzić rurami w głąb domu czasem kilkanaście metrów, przez kilka różnych pomieszczeń (Fot. 1 i 2). Liczba miejsc potencjalnych nieszczelności zwiększa się więc wielokrotnie; dotyczy to zwłaszcza miejsc połączeń przewodów, których przeważnie nie da się prowadzić w linii prostej.

Fot. 1 – Gaz do kuchenki trzeba prowadzić po wierzchu ścian i sufitów oraz nie można ich niczym zabudowywać; w tym domu „kuchenny” przewód gazowy ma prawie 15 m długości
Fot. 2 – W tej kuchni, która jest otwarta na salon, przewód gazowy – schowany za ścianką działową – będzie zasilał kuchenkę na wyspie; widoczny – nie będzie ozdobą wnętrza, a zabudować go szafkami nie można

W dodatku zgodnie z przepisami przewody te powinny być odkryte, by gazownik w każdej chwili mógł sprawdzić ich szczelność, ale ponieważ nie wyglądają ładnie, więc wielu inwestorów je zabudowuje. Tymczasem wystarczy, by stężenie tego bezwonnego gazu w powietrzu osiągnęło 5%, by – na przykład po włączeniu światła -doszło do wybuchu. A przecież gaz może ulatniać się do pomieszczenia również z zalanego wodą lub zupą palnika kuchenki gazowej. Albo z powodu nieszczelnych pokręteł, którymi codziennie manipulujemy…
Ale zagrożenie wybuchem to nie jedyna wada kuchenek gazowych.
Każdy palnik gazowy to przecież także źródło otwartego ognia. W dodatku po zgaszeniu długo pozostaje gorący, więc łatwo się można oparzyć. Trudno się też czyści kuchenkę, zwłaszcza gdy potrawy, które wykipią, przypalą się na jej ruszcie.
Wysoka temperatura spalania gazu sprawia, że wprawdzie potrawy się szybko nagrzewają, ale też tłuszcz, na przykład ze smażonych potraw, unosi się w powietrzu, osiadając nie tylko na okapie i szafkach kuchennych, ale również na ścianach.
Nie broni się także pogląd, że gotowanie na gazie jest tanie, bo choć sam gaz nie kosztuje dużo, to sprawność energetyczna kuchenek jest niska (poniżej 50%), wydatki są więc podobne jak przy prądzie.
Na plus kuchenek można by zaliczyć jedynie to, że są nieco tańsze od płyt indukcyjnych i ceramicznych (kosztują od 700 do 3000 zł), jest ich duży wybór na rynku oraz można na nich gotować i smażyć nawet w najtańszych garnkach i patelniach.

PŁYTY INDUKCYJNE

Gotowanie na płycie indukcyjnej polega na podgrzewaniu potraw w naczyniu, w wyniku działania szybkozmiennego pola elektromagnetycznego w jego dnie. Dlatego do gotowania na płycie indukcyjnej trzeba używać specjalnych, do tego przeznaczonych, garnków i patelni, których grube dno, wykonane z odpowiednich materiałów, pozwala na przemianę energii elektrycznej na cieplną. Są one droższe od zwykłych, ale za to mają wysoką jakość, więc wydatek jest jednorazowy.
W szybkości grzania płyty indukcyjne są porównywalne z gazowymi i szybsze od płyt ceramicznych. Umożliwiają też bardzo precyzyjne sterowanie ilością ciepła dostarczanego do gotowania, co nie jest możliwe ani przy kuchence gazowej, ani płycie ceramicznej.
Ważne jest też, że podczas gotowania płyta indukcyjna ogrzewa się jedynie wtórnie od stojących na niej naczyń i jest znacznie chłodniejsza niż na przykład płyta ceramiczna. Nawet po długim czasie gotowania, płyta pozostaje zimna lub lekko ciepła i można jej dotykać; nie ma więc praktycznie niebezpieczeństwa oparzenia się. Na płycie indukcyjnej trudniej jest też przypalić potrawy. Płyty indukcyjne mają zabezpieczenia wykrywające zbyt małą ilość materiału ferromagnetycznego, znajdującego się na polu grzejnym. Nie ma więc niebezpieczeństwa, że na przykład łyżeczka położona niechcący na włączonym polu, rozgrzeje się błyskawicznie do czerwoności; w takiej sytuacji, płyta po prostu od razu się wyłączy.
Płyty indukcyjne mają bardzo nowoczesny i estetyczny wygląd (Fot. 3 i 4). Ich powierzchnia jest płaska jak szkło, więc czyszczenie jest bardzo łatwe. Ponieważ temperatura podgrzewania jest ograniczona, opary tłuszczu nie unoszą się nad nimi i nie osiadają w całej kuchni.

Fot. 3 – Gładka powierzchnia płyty indukcyjnej sprawia, że jej czyszczenie jest bardzo proste i praktycznie można to zrobić zaraz po ugotowaniu na niej potraw; jeśli coś wykipi z garnka, nie przypala się na płycie, ponieważ ona sama się nie rozgrzewa
Fot. 4 – Na płycie indukcyjnej potrawy gotują się dzięki rozgrzewaniu się dna garnków i patelni; ich temperatura jest dostosowana do potrzeb, ale na tyle niska, że nie dochodzi do parowania tłuszczów, które mogłyby osiadać na szafkach czy okapie

Płyta indukcyjna nie nagrzewa otoczenia; ma więc bardzo wysoką sprawność energetyczną (około 90%). Zużycie energii elektrycznej jest bardzo niskie, więc gotowanie na niej kosztuje mniej niż na kuchence gazowej czy płycie ceramicznej
Płyty indukcyjne kosztują od 1000 do 4000 zł.
Pewnym minusem może być to, że do swego działania – podobnie jak płyty ceramiczne – potrzebują prądu trójfazowego, czyli siły. W nowo budowanych domach doprowadzenie takiego obwodu do kuchni nie jest problemem; w budynkach istniejących może być konieczna modernizacji instalacji elektrycznej, a czasem – także zmiana umowy z zakładem energetycznym.

PŁYTY CERAMICZNE

Płyty ceramiczne, z wyglądu podobne do indukcyjnych, to wariant pośredni pomiędzy kuchenką gazową a płytą indukcyjną. Pod względem bezpieczeństwa płyta ceramiczna jest oczywiście bezpieczniejsza od kuchenki gazowej, ale rozgrzewa się długo i po gotowaniu przez długi czas pozostaje gorąca; można się o nią poparzyć. Z tego też powodu po gotowaniu trzeba odczekać około 30-60 minut, zanim przystąpi się do jej mycia.
Wygląda jak indukcyjna – też ma płaską i gładką powierzchnię, co oczywiście bardzo ułatwia jej mycie. Jeśli coś wykipi z garnka, może przypalić się na polu grzejnym; wtedy do czyszczenia płyty trzeba użyć metalowej skrobaczki.

Uwaga! Trzeba uważać, by na rozgrzane pole płyty nie nasypać cukru, bo wtedy – jeśli nie zostanie od razu usunięty – mogą powstać w niej wżery!
Sprawność energetyczna płyt ceramicznych (około 60% – część ciepła oddają do otoczenia) jest większa niż kuchenek gazowych i mniejsza – niż płyt indukcyjnych.
Cena płyt ceramicznych waha się od 1100 do 4500 zł.

więcej na ten temat:

Jak zrobić kuchnię kaflową z wężownicą podgrzewającą wodę?

Czy rustykalne kafelki pasują do nowoczesnej kuchni?

Zobacz także

Większość osób budujących dom nawet nie bierze pod uwagę tego, że niektóre z tradycyjnych okien mogą być w nim nieotwierane. Dotyczy to nawet tych inwestorów, którzy zdecydowali się na wentylację mechaniczną nawiewno-wywiewną z odzyskiem ciepła, przy której okna nie są potrzebne dla zagwarantowania właściwej wymiany powietrza w pomieszczeniach. Tymczasem zastosowanie w niektórych miejscach domu okien nieotwieranych może wyraźnie obniżyć koszt stolarki okiennej, który stanowi sporą pozycję w wydatkach na dom. Przy […]

.

W wielu, nie tylko starych domach są, nad otworami w ścianach, nadproża w kształcie łuku. Kiedyś było to podyktowane możliwościami budowlanymi – do zrobienia takiego nadproża z cegły niepotrzebne było stalowe zbrojenie. Później była to już raczej architektoniczna moda… Gdy nadchodzi konieczność wymiany okien w takich domach (Fot. 1), ich obecni właściciele stają przed dylematem, czy zamówić nowe okna dopasowane do istniejących otworów, czy „wyprostować” nadproża i zamówić okna prostokątne, znacznie tańsze […]

.

Choć wystrój kuchni jest niezmiernie ważny dla domowników, to projektując ją powinni zadbać przede wszystkim o jej funkcjonalność. Cóż bowiem z tego, że będą się nią mogli pochwalić przed gośćmi, jeśli codzienne korzystanie z niej nie będzie dla nich łatwe, lekkie i przyjemne… Ale oczywiście nie znaczy to, że kuchnia funkcjonalna nie może być jednocześnie ładna. Jeśli budujemy dom, to zwykle ogólna propozycja urządzenia kuchni jest przedstawiona w projekcie […]

.

W Polsce domy jednorodzinne buduje się przeważnie na ławach i ścianach fundamentowych. Żelbetowe płyty fundamentowe stosuje się raczej tylko wtedy, gdy grunt na działce ma małą nośność lub poziom wód gruntowych jest zbyt wysoki. A szkoda, ponieważ domy energooszczędne łatwiej jest odizolować termicznie od gruntu, gdy wybudowane są na żelbetowej płycie. Niezbyt częste stosowanie płyt fundamentowych (Fot. 1) sprawia, że pomysł, by wykonać w nich od razu instalację wodnego ogrzewania […]

.